Roger Federer won afgelopen zondag het grastoernooi van Halle voor de tiende keer door in de finale David Goffin in twee sets (7-6, 6-1) te verslaan. Hij scherpte daarmee zijn eigen record van meest gewonnen grastitels aan tot 19 en lijkt klaar voor Wimbledon, waar hij op het heilige gras gaat proberen om zijn eigen record van acht titels te verbeteren.

De 37-jarige Federer heeft nu 102 titels gewonnen en jaagt in de herfst van zijn carriere nog op twee records van Jimmy Connors. Voor het aantal gewonnen tenniswedstrijden heeft Federer nog 58 overwinningen nodig. Connors won er 1274 en Federer inmiddels 1216. Dat record lijkt haalbaar, want Federer wint altijd meer dan vijftig wedstrijden per seizoen. Het record van 109 gewonnen toernooien van Connors verbeteren zal een stuk lastiger worden. Federer speelt haast alleen maar Grand Slams en Masters en vrijwel geen minder sterk bezette toernooien. Maar als Federer fit blijft en nog twee seizoenen op dit niveau blijft spelen is ook dat record haalbaar. In de jaren na zijn afscheid kan hij niet anders dan toekijken of zijn rivalen Rafael Nadal en Novak Djokovic zijn records al of niet verbeteren.

Op Queens werd het andere voorbereidingstoernooi op Wimbledon gespeeld en daar ging de overwinning naar de Spanjaard Feliciano Lopez die de Fransman Gilles Simon versloeg in drie sets. (62, 67, 76). Lopez veroverde daarmee zijn vierde grastitel. De, net als Federer, 37-jarige Lopez bewees zichzelf daarmee een goede dienst. De afgelopen maand stond hij voor het eerst sinds jaren niet meer in de Top 100, hij had zelfs een wildcard nodig om toegelaten te worden tot Queens, maar door deze overwinning hoort hij weer bij de beste zestig tenissers van de wereld.

Lopez won in 13 pogingen nog nooit van Roger Federer. De eerste ontmoeting speelden ze in 2003 op Wimbledon tegen elkaar. Federer won gemakkelijkin drie sets. In de jaren die volgden verloor Lopez ook op hardcourt en op gravel van Federer. Hij pakte in die 13 duels slechts vier sets, maar toch staat Lopez op het punt om een tennisrecord te verbeteren dat voor immer buiten bereik van Roger Federer zal blijven. Het record van meest verloren wedstrijden op de ATP-tour. Sinds 2010 is dat record in handen van de Fransman Fabrice Santoro. Santoro had de bijnaam Le Magicien, speelde van 1989 tot 2010 op de ATP-tour,  won 470 wedstrijden en verloor er 444. En die 444 verloren wedstrijden is een record dat Feliciano Lopez binnenkort kan verbeteren. Hij verloor tot op heden 438 keer. Nog zeven keer verliezen en hij pakt het record. Komende week speelt hij op het gras van Eastbourne en een week later is Lopez ook actief op Wimbledon. Als hij op beide toernooien enkele rondes overleeft, verzamelt hij genoeg punten om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de hardcourt toernooien in augustus, september en oktober, zodat hij dat record nog voor het einde van het jaar kan verbeteren.

Meest verloren wedstrijden is natuurlijk een twijfelachtig record, maar toch kan het alleen bereikt worden door tennissers die twintig jaar lang tot de beste vijftig spelers van de wereld behoren, jaarlijks meer dan 20 toernooien spelen en zelden een toernooi winnen. Toppers als Federer, Djokovic en Nadal speelden alleen in de beginfase van hun carrière meer dan twintig toernooien per jaar, daarna hooguit achttien.

Feliciano Lopez is sinds twee seizoenen toernooidirecteur van het masterstoernooi in Madrid, het einde van zijn carrière als speler lijkt dus nabij. Als Lopez het record verbetert en het record wil behouden, doet hij er goed aan om nog enkele jaren door te spelen. De 35-jarige Spanjaard Fernando Verdasco won net als zijn landgenoot Feliciano Lopez zeven toernooien in zijn carrière en won ook nog nooit van Federer. Verdasco is op dit moment de nummer 35 van de wereld en heeft 402 wedstrijden verloren.