IMG_2524Abel Darwinkel is geboren op 14 augustus 1968 in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Zijn ouders hadden een boerenbedrijf aan de Eenerstraat tussen Norg en Een, vlakbij het Groote Diep, dat daar bekend staat als het Einer deipie.

Op zijn derde verhuisde Abel naar de Achterhoek. Binnen het gezin bleef het Noord-Drents de voertaal, op straat met vriendjes sprak Abel Achterhoeks en op school vanzelfsprekend Nederlands. Werd daar de talige kiem gelegd voor zijn latere leven?

Enkele weken voor Abels negende verjaardag werd er andermaal verhuisd, nu naar Bedum, vlak boven de stad Groningen.

Na de HAVO en het VWO ging Abel een jaar au-pair in de Franse stad Lyon. Het doel was om net zo goed Frans te leren spreken als Engels. Mede dankzij de lessen op l’université Lyon II (foto hieronder) is dat gelukt.

lyon
Na het jaartje Frankrijk ging Abel Romaanse Talen en Culturen studeren aan de RUG in Groningen. Na de propedeuse stapte hij over naar de bovenbouwstudie Algemene Literatuurwetenschappen.

Literatuur en film

Al van jongsaf aan houdt Abel van lezen. Eerst Pluk van de Petteflet, de Kameleon, Pietje Bell en Dik Trom. Later de jeugdboeken van Jan Terlouw en Thea Beckman. Zijn literaire helden zijn Willem Elsschot, Jan Wolkers en A.F.Th van der Heijden. De laatste jaren leest hij vooral Drentse literatuur. De Noord-Drentse schrijver Peter van der Velde www.petervandervelde.nl is zijn favoriet. Op de middelbare school moest ook  literatuur in vreemde talen gelezen worden.

Voor Frans las Abel onder andere Le petit prince van Antoine de Saint Exupéry, een boek dat hij in 2009 zou vertalen in het Noord-Drents en verder vooral de existentialisten Jean-Paul Sartre en Albert Camus. Voor Engels las hij onder andere de tragedies Romeo and Juliet, Hamlet en Macbeth van Shakespeare.

Op zijn zeventiende zag Abel de film Down by law van Jim Jarmusch. Die film maakte indruk. Tijdens zijn studie ging Abel minimaal één maal in de week naar de bios. Hij had een voorkeur voor Franse, Spaanse en Italiaanse films, maar vanaf het moment dat hij de trailer zag van Reservoir dogs was hij een groot fan van Quentin Tarantino.

Voetbal

Als klein jongetje van een jaar of zeven begon Abel bij de plaatselijke voetbalclub SV Steenderen, enkele jaren geleden gefuseerd met de voetbalclub Baak tot VV Basteom. Na de verhuizing naar Bedum in juli 1977 ging hij voetballen bij VV Bedum, jawel, de club van Arjen Robben. Van 1977 tot 1987 speelde Abel in de jeugd bij Bedum. Daarna enkele jaren in het 2e. Van 1992 tot en met 2007 speelde Abel in het eerste, afwisselend in de 3e en 4e klasse. Drie keer vierde hij met VV Bedum een promotie naar de derde klasse. Telkens via de nacompetitie, maar er was even zo vaak een degradatie te betreuren. In 2006 verhuisde Abel naar Appelscha waar hij nog 2 jaar in het eerste van vv Stânfries mocht spelen. In 2009 werd hij als 40-jarige voor het eerst kampioen met een standaardelftal.

Op dit moment voetbalt Abel nog in het 35+ team van Stanfries.

In 1996 haalde Abel zijn trainersdiploma TC 3. Sindsdien heeft hij jarenlang jeugdteams getraind en begeleid. Eerst bij VV Bedum, waar hij een jaar of zes verantwoordelijk was voor de A, B en C-junioren. Bij vv Stânfries trainde hij drie jaar de F-jes. In het seizoen 2017-2018 was hij hoofdtrainer bij SV Bedum zondag 1 in de 4e klasse B. De 4e plaats in de eindrangschikking leverde een plaats in de nacompetitie op, met helaas een 1-2 nederlaag tegen Udiros.

Als voetbalverslaggever was hij eind jaren ’90 actief voor de Ommelander Courant. Hij volgde de verrichtingen van Noord-Groninger zaterdagclubs als CVVB, Middelstum, Loppersum en VIBOA.

Er gaat niets boven zelf voetballen, maar soms is kijken net zo leuk. Abel was erbij toen Ajax de Europa Cup III won in 1992 tegen Torino in het Olympisch Stadion. En hij zat in mei 2015 op de tribune in De Kuip bij de eerste bekerwinst van FC Groningen.

Naast voetballen is er nog een sport die Abel beoefent. Schaatsen, zij het alleen als er natuurijs ligt en dat is de laatste jaren maar zelden het geval. In 1986 en 1997 deed Abel mee aan de Elfstedentocht www.elfstedentocht.nl . In ’85, 86 en 97 voltooide Abel de Noorderrondritten. Verder reed hij zes keer de Lauwerstocht en verschillende toertochten op het Zuidlaardermeer, Schildmeer en Paterswoldsemeer.

Huus van de Taol

Van 2003 tot oktober 2018 was Abel werkzaam als streektaalfunctionaris bij het Huus van de Taol www.huusvandetaol.nl . In die functie beantwoordde hij vragen over het Drents, gaf hij lezingen en organiseerde hij cursussen over de taal, hij schreef artikelen over de Drentse taal en hij leverde jarenlang een streektaalbijdrage aan het RTV-Drentheprogramma De Brink op de dinsdagmorgen.

Van 2008 tot 2013 presenteerde Abel, afwisselend met Jan Germs, het streektaalprogramma Jasbuus vol Drents op TV Drenthe. In het menu vindt u de publicaties die Abel op zijn naam heeft.

Mes op Tafel

In 1997 deed Abel mee aan de kwis Denktank met presentator Cas van Iersel. Een vraag over golftermen en een vraag over multinationals zorgden voor een roemloze aftocht. Maar in 2009 kreeg hij zijn revanche. Hij won een aflevering van Met het Mes op Tafel met presentator Joost Prinsen. In maart 2018 won hij samen met zijn beste vriend Arjen Ham drie afleveringen van het taalprogramma De Tafel van Taal.

mesoptafel